Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ποιοί επενδύουν πολιτικά στην καταστροφή;..

Από το http://www.greekliberals.net/

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστήριξε, από τη στιγμή της υπογραφής του Μνημονίου, ότι τα μέτρα που προβλέπει θα πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως καθώς απομακρύνει την χρεοκοπία της χώρας κατά τρία χρόνια και δίνει μια τελευταία ευκαιρία ριζικής αλλαγής οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα η Φιλελεύθερη Συμμαχία εξέφραζε τις αμφιβολίες της για το κατά πόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική δημόσια διοίκηση θέλουν και...
μπορούν να υλοποιήσουν το Μνημόνιο καθώς η μόνη «ικανότητα» που διαθέτουν είναι να υλοποιούν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που καλούνται τώρα να φέρουν σε πέρας.
Μετά από τρείς μήνες εφαρμογής του Μνημονίου επαληθεύονται αυτοί οι φόβοι καθώς διαπιστώνεται ότι η αυξημένη φορολογία δεν έφερε περισσότερα έσοδα αλλά αύξησε την φοροδιαφυγή, ότι η παρουσιαζόμενη ως μείωση των εξόδων ήταν πλασματική καθώς οφειλόταν σε στάση πληρωμών από το κράτος, ότι οι ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία και οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχίζουν τις σπατάλες τους αυξάνοντας το δημόσιο χρέος.
Διαπιστώνεται επίσης ότι η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου, φέρνει όχι μόνο λιγοστά αποτελέσματα, αλλά δίνει και επιχειρήματα στους δημαγωγούς όλων των κομμάτων για να αμφισβητούν την αναγκαιότητά του ίδιου του Μνημονίου και να χρεώνουν στις μεταρρυθμίσεις, ακόμα σε αυτές που δεν υλοποιήθηκαν, τα αίτια της χρεοκοπίας! Οι δημόσιες δηλώσεις μετανοίας κυβερνητικών στελεχών για τα «άδικα, αλλά έξωθεν επιβεβλημένα» μέτρα που καλούνται να υλοποιήσουν μόνο ως υπεράσπιση του Μνημονίου δεν μπορούν να θεωρηθούν.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι η αποφυγή ουσιαστικής υπεράσπισης και η ελλιπής υλοποίηση των μέτρων του Μνημονίου, σε συνδυασμό με την αδυναμία προώθησης επιπλέον μεταρρυθμίσεων που δεν προβλέπονται από αυτό σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία, θα οδηγήσουν σε συνολική αποτυχία την τελευταία μεταρρυθμιστική ευκαιρία που παρουσιάζεται στη χώρα.
Σε αυτό το σενάριο επενδύει πολιτικά η Νέα Δημοκρατία και πολλοί άλλοι επιχειρώντας τη συγκρότηση ενός «αντι-Μνημονίου» μετώπου το οποίο θα ενισχύεται πολιτικά όσο οι κυβερνητικές αποτυχίες θα βαθαίνουν την κρίση και θα ενισχύουν την πεποίθηση ότι «για όλα φταίει το Μνημόνιο και οι ξένοι που το επέβαλλαν»... Αυτό, το καταστροφικό για τη χώρα ενδεχόμενο, θα ακυρωθεί μόνο μέσω της συνεπούς υπεράσπισης και πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το Μνημόνιο αλλά και όσων άλλων μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαίες αλλά δεν προβλέπονται από αυτό.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι δικαιώθηκε καταθέτοντας σε ανύποπτο χρόνο τις προτάσεις της καθώς πολλές από αυτές περιλαμβάνονται και στο Μνημόνιο. Η ορθότητά τους και η επείγουσα ανάγκη υλοποίησής τους αποδείχθηκαν από τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν.
Δυστυχώς όμως, ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα, η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας συνεχίζουν να παραμένουν ζητούμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

visitors