Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΑΦΡΑΓΓΟΣ ΑΝΤΕ ΝΑΧΗΣ ΚΕΦΙ ΝΑ ΓΑΜΗΣΗΣ

Σεξ και χρήμα δεν πάνε μαζι!

O ανθρώπινος εγκέφαλος δεν συγχέει το σεξ με το χρήμα. Τουλάχιστον έως έναν βαθμό. Είναι όμως αλήθεια; Πρόκειται για δύο διαφορετικά ερεθίσματα που διεγείρουν δύο ξεχωριστά έρη του εγκεφάλου, και μάλιστα το σεξ καταγράφεται ως παλαιότερο και πρωτεύον.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια ομάδα γάλλων ερευνητών από το Κέντρο Νευροεπιστήμης στη Λυών. Επειτα από τέσσερα χρόνια μελετών, οι επιστήμμονες ανακάλυψαν πως η σεξουαλική επιθυμία και η λαχτάρα για χρήματα γεννιούνται σε δύο διαφορετικές ζώνες του προ?ετωπιαίου φλοιού, μια περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται κάτω από τα ?άτια.
Ωστόσο, η «ζώνη του σεξ» απαντάται από τα πρώιμα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης και είναι κοινή στα περισσότερα θηλαστικά..... Συνεπώς, καταλήγει ο επικεφαλής της έρευνας Ζαν-Κλοντ Ντρεέ, πρόκειται για μια πρωτογενή ευχαρίστηση, που ανταποκρίνεται στη ζωτική ανάγκη της αναπαραγωγής και της διαιώνισης του είδους. Στην ίδια ζώνη ανήκει και η απόλαυση του φαγητού.
Αντίθετα, η «ζώνη των χρημάτων» εμφανίζεται μεταγενέστερα στον άνθρωπο, γεγονός που βάζει την ευχαρίστηση αυτή σε δεύτερη μοίρα. Και την καθιστά, μαζί με την ανάγκη για δύναμη και εξουσία, λιγότερο σημαντική για την ανθρώπινη επιβίωση.
Το πόρισμα της έρευνας προέκυψε από το εξής πείραμα το οποίο οι νευροβιολόγοι έκαναν υπό μορφή παιχνιδιού: τοποθέτησαν 18 εθελοντές σε μαγνητικούς τομογράφους και τους έδειχναν πότε ερωτικές φωτογραφίες με κοπέλες που φορούσαν μικροσκοπικά μπικίνι και πότε φωτογραφίες με χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν όντως να πιάσουν στα χέρια τους μετά το πείραμα.
Και στις δύο περιπτώσεις οι εθελοντές καλούνταν να αγγίξουν τις εικόνες που ήθελαν να βλέπουν περισσότερο. Παράλληλα, ο μαγνητικός τομογράφος κατέγραφε την εγκεφαλική δραστηριότητά τους. Παρατήρησαν λοιπόν πως οι ερωτικές εικόνες διήγειραν κυρίως την πίσω πλευρά του προμετωπιαίου φλοιού (την προγενέστερη), ενώ η μπροστινή πλευρά (η μεταγενέστερη) ήταν πιο δραστήρια στα οικονομικά ερεθίσματα.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση «Τhe Journal of Νeuroscience», ίσως αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και για τον κλάδο της Ψυχιατρικής. Ειδικότερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να ερμηνεύσουν ορισ?ένες παθολογίες, όπως ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια, και να επανεξετάσουν τη θεραπευτική αγωγή ή την ψυχοθεραπεία που ακολουθούν.


http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

visitors

visitors